Een klein dorp met een grote geschiedenis
Vandaag is Lillo een piepklein dorp, maar achter deze bescheiden omvang schuilt een rijke en bewogen geschiedenis. Het dorp ontstond als een kleine hoeve op hoger gelegen grond en werd in 1210 voor het eerst vermeld als ‘Linlo’.
Fort Lillo werd samen met het fort van Liefkenshoek, dat op de andere oever ligt, eind 16de eeuw gebouwd. Beide forten waren van groot belang voor de militaire controle over de scheepvaart. Samen konden ze de Schelde afsluiten. Ze golden als bescherming tegen de Spaanse troepen tijdens de Tachtigjarige oorlog.
Tegenwoordig zie je Fort Lillo het best vanuit de lucht, waar de vestingwallen en gracht nog duidelijk zichtbaar zijn. En hoewel het dorp ingeklemd zit tussen de dokken en industrie, heeft het zijn charme en geschiedenis weten te bewaren. Het is een unieke plek waar verleden en heden samenkomen, een verborgen parel aan de Schelde.
Technische details over Lillo en Lillo-Fort als erfgoed lees je in de uitgebreide erfgoedstudie.
De fortengordel rond Antwerpen
De forten behoorden tot de zogenaamde Staats-Spaanse Linies, waarmee Antwerpen zich verdedigde tegen de Spaanse aanvallen.
In de hele regio zijn nog zo’n zestig verdedigingswerken goed tot redelijk zichtbaar in het landschap. Dit zijn bijvoorbeeld vestingstadjes, grote en kleine forten en liniedijken. Ze zijn grotendeels gemaakt van aarde, omdat dit materiaal in de regio volop beschikbaar was. Hierdoor konden de verdedigingswerken snel en voordelig worden gebouwd.
De forten zelf werden aangelegd op strategische plaatsen zoals aan de monding van geulen of hoger gelegen wegen en dijken. Zo oefenden zij controle uit over de omgeving. Wanneer de vijand naderde, werden dijken doorgestoken waardoor hele gebieden onder water liepen. Later werd het onder water zetten meer gecontroleerd aangepakt. Ging het er even rustiger aan toe, dan werden de overstroomde gebieden weer ingepolderd. Die opeenvolging van menselijke ingrepen kunt u met een beetje fantasie nog overal in het landschap zien.
Heel wat forten zijn ondertussen ware landschapspareltjes en belangrijke natuurgebieden geworden. De geërodeerde (aangetaste) wallen en grachten vormen een ideale leefomgeving voor heel wat planten en dieren.
Hoe kom je er?
Je geraakt eenvoudig tot bij Lillo met DeWaterbus. In het dorp is een openbare parking voorzien.
Combineer deze activiteit met
Lillo trekt jaarlijks veel bezoekers, vooral in de zomer. Bezienswaardigheden zoals het Poldermuseum, de Sint-Benedictuskerk en de oude kazerne brengen de rijke geschiedenis van het dorp tot leven. Daarnaast is ook het historische Kruitmagazijn een interessante stop. Net buiten het dorp staat de molen “De Eenhoorn”, en langs de Schelde vind je een charmant getijdenhaventje, geliefd bij pleziervaarders.
Praktische informatie
Ontdek (Fort) Lillo tijdens een fietstocht, hij staat op onze fietskaart. Download hem nu en plan je tocht!
Deze plek is ideaal om schepen te spotten, download de scheepsspotterskaart en ontdek!